Monday, December 27, 2010

dAh DaFtAr Ke BeLuM...

assalamualaikum semua... selamat tengah malam ye semua.... hihih....
hari ini aku tengok rata-rata status-status dekat FB semuanye berkenaan dengan pendaftaran subjek...  sebenarnya yang aku tahu lah... kebanyakkan IPTA di seluruh malaysia ini menjadikan 27 haribualan 12 ni sebagai tarikh permulaan untuk pendaftaran subjek secara online.

termasuklah universiti aku sekali... hehehe... aku dah daftar dah... korang semua dah daftar ke belum??? 
hurmmm... sebenarnya kan kawan2 semua.... apabila tiba aje pendaftaran subjek ini... aku tidak akan lupa sewaktu aku berada di semestar 4 dulu... aku kene compound RM200!!!! tau sebab aku terlambat daftar satu subjek tu... 

tapi sebenarnya kan bukan salah aku pun... untuk daftar subjek itu... aku kene lulus dulu untuk satu subjek masa semestar3 yang lepas... kiranya subjek berkait lah ni... so aku tak tau tarikh sebenarnya untuk daftar subjek itu...lepas tu... bila aku pergi kelas untuk subjek yang aku x daftar itu pun... dalam attendant ada nama aku... bila aku tanya balik lecture tu... dia cakap dia dapat senarai attendant ni daripada komputer... so aku x daftar lahhh...

tapi sebenarnya aku silap besar... sampai lah satu tahap... tetiba aku rase tak sedap hati langsung... aku takut kan nanti tiba2 dalam slip periksa aku tak ada subjek yang aku x daftar tu. so, nak tak nak terpaksalah aku meringan-rinagnkan kaki aku ni berjalan2 dari BPA(bahagian pengurusan akademik), lepas tu bilik lecture aku, lepas tu mane entah lagi.... dan last sekali aku berada di jabatan bendahari untuk membayar sebanyak RM200 sebagai denda kerana aku lambat daftar SATU SUBJEK... mintak diskaun pun xdapat jugak... hurmmm... jahat betul... salah aku ke tu??? 

lastly, menyumpah seranah last-last aku dapat c+ aje tuk subjek tu... hehehe...dan subjek tu ialah ANALOG ELECTRONICk 2... cukup2 makan aje lulus tu... hihihi....


so pesanan aku untuk korang semua... daftar lah secepat yang mungkin... as fast as possible ok... bubye bubye...~~~~

5 subjek aje... ada tambahan lagi satu... arabic intermediate... hihihi.... walaupon subjek sikit aje... tapi semuanye memecahkan tempurung kepala otak org yang belajar ini... hahaha...

anywhere, gudluck semua untuk semestar baru ini... mudah-mudahan kita semua akan lebih berjaya daripada semestar lepas...

Wednesday, December 22, 2010

rEnUNg-ReNuNgKaN LaH...

hai sumee... assalamualaikum... hehehe... ape kabonye sume?? sehat2 kan??? hihihi....

mlm ni aku ada luahan perasaan aku sendiri lahh... tetibe aku rase nk ckap tp xtau pd sape... nsib baik ada mr. blok ni...heheh....

pertama sekalinye aku nk ckap ni, aku ni takde lah baik sngt... ialah umur dh 21 tp jujur aku nk katakan solat 5 waktu aku pon kadang2 lubang2 lg, bkn aku nk berlagak kuat, tp aku rase dgn sedikit statement tu ckup dh korg tau mcm ne aku ni mcm ne kan... hurmmm... aku pon x tau lah ape nk jd dgn diri aku ni...

bkn aku xnak berubah... aku mmg sentiase nk berubah,tp sume semangat aku tu hanya bertahan tuk beberapa hari saje, pling tidak pon cume seminggu... lepas tu ke laut dh semangat yg tinggi melangit tu... ialah, kite pon xtau kan kite mati biler, kadang2 biler aku teringatkan mati, semua seksaan2 dlm kubur ditambah dosa aku yg dh segunung... TAKUT!!!!

tp ada sorg sahabat karib aku penah bg sikit nasihat kat aku, dan aku pon nk kongsi2 lah dgn korg.... kite kalau nk buat benda2 baik ni kan...kawan aku ckp kalau bole biar KITE dgn ALLAH S.W.T sahaje yg tau... jike kite hendakkan balasannye iaitu pahala... tp yg terpenting sekali ikhlas... tp kawan aku tu ckap lah, kebiasaanye lau seseorg tu wat bende yg baik secara senyap, tu dh ckup membuktikan keikhlasan dia kan, betul ke kawan2???

sebab aku ni pon jenis yg PALING X SUKE dipakse2 lau nk wat bende2 baik ni... nnt smbil buat smbil tu r mulut aku membebel2 pot pet pot pet last2 keje yg siap mcm haram pas2 pahala kosong... silap2 di tambah dosa lg tau.

kadang2 aku duduk2 fikir2 blik mcm ne eh lau esok aku mati??? dah ckup bersedia ke untuk menempuhi alam barazaqh??? dgn amalan aku selama ini???

aku pon xtau lah... ape yg aku harap sngt mase ni ialah istiqamah dlm melakukan ibadat... sebab hidayah drpd tuhan tu kite xbole tunggu smbil goyang kaki aje...  kite sendiri kene melangkah dan meneruskan langkah itu utk mencari hidayah dr ALLAH itu,,,, org selalu ckap " belum dpt hidayah dr tuhan lah... tunggulah dulu...", itu ada silap!!! tp memg betul hidayah itu adalah nur drpd ALLAH yg akan diberikan pd sesape yg di mahukannye... tp kite pon kene lah usaha gak, sebab dlm AL-QURAN pon dh ckap... tiada org lain yg dpt merubah diri kamu sendiri melainkan KAMU!!!!

so, sama2 lah kite renung2kan...

korg caye x lau aku ckap yg aku xcedera pape langsung pon mase aku terlibat dlm xcident ni????

Sunday, December 19, 2010

aStHoNiShiNg BuS sToP...

haiii sumeee!!! chelamat mlm... hehehe...  mlm ni aku penat sikit lah... hehehe... br blik jogging ptg td... dan akhirnye aku berjaya mencapai target aku ptg td setelah 3 minggu berjogging...hehehe.. (dpt gak mencompletekan 7 round...hehehe... syabas tuk anda emon... hehehe... )

ok lah... aku terus kepada point aku ok...tp sblm tu aku pasti korg sume penah naik bus kan n menunggu berjam2 kat bus stop??? hehehe... mesti menyampah giler kan?? kan kan kan??? hehehe...

jadi jom mlm ni kite cuci mata skit... tgk bus stop yg pelik2 n yg kreatif2... hehehe... jgn x caye lak tau... hihihi....

(1) Futuristic public bus stop... di Curitiba, Brazil.

bus stations 01 15 Unusual & Creative Bus Stops
canggih giler... hehehe... style style style...
(2) Hammock bus stop.

bus stations 02 15 Unusual & Creative Bus Stops
baring2 gak... jgn tertido smpi tertinggal bus sudah lah yeee... hehhee... :-)

                                        (3) Yosemite Falls Trails bus stop.
bus stations 03 15 Unusual & Creative Bus Stops
cantik kan bus stop ni??? hehehe...
(4) Yummy strawberry bus stop from Japan.

bus stations 05 15 Unusual & Creative Bus Stops
korg jgn silap lak... ni bkn kedai jual strawberry tp BUS STOP!!!!.. hehehe...
(5) Salah satu bus stop di Germany.

bus stations 08 15 Unusual & Creative Bus Stops
canggih kan??? hihihi...
(6) Fully enclosed bus stop with air conditioning in Dubai.

bus stations 04 15 Unusual & Creative Bus Stops
lau sume bus stop kat msia mcm ni ada air-corn... aku rase xtimbul masalah berebut bus... hehehe...

(7) Swing bus stop at London.

bus stations 10 15 Unusual & Creative Bus Stops
hehehe... best giler kan... smbil tunggu bus main buai sekali... hehehe...
(8) 'School Bus' bus stop.

bus stations 11 15 Unusual & Creative Bus Stops
jgn keliru lak ye... ni br bus stop... blum msuk bus lg tau... hihihi...

bus stations 12 15 Unusual & Creative Bus Stops
beginilah condition tmpt duduk dia... hehehe..


(9) Bus Stop di Sheffield, England.

bus stations 15 15 Unusual & Creative Bus Stops
hehehe... bole main bola dh atas bumbung tu... xpon wat tanaman sayuran ka buahan ka... hehehe


(10) Bus Stop di Sao Paulo, Brazil.

bus stations 16 15 Unusual & Creative Bus Stops
korg jgn shooting bola kat sini lak... kan kene public xpepasal kene saman... hehehe...
so, as a conclusion. korg pilih r sendiri bus stop ne korg nak... nnt kite sama2 mintak kat kerajaan owkey!!!! :-)



Friday, December 17, 2010

vEnDiNg MaChiNe...

Hai sumeee… selamat mlm sy ucapkan… hehehe… mlm ni sy selaku encik tuan punye blog ni nak kongsi sikit lah dgn kawan2 blog n guest blok sy ni…hihihi..

Sume tau x vending  machine??? Alah… mesin yg kite msuk coin tuk beli air tin n air kotak tu… kat sekolah lu kan bnyk ada kan… hehehe…kan kan kan????

Tapi vending machine yg sy nk cite ni sume nye pelik2… hehehe… mmg tersangat2 lah pelik… tp xtau lah sy lau kat msia ni dah ada kan… hehehe…. Mmg msia x ketinggalan lah dlm teknologi2 yg canggih ni… hehehe….
Owkey… pape pon selamat membaca… huhuhuh….

(1) Live lobster vending machine

Ini mcm punye vending machine pon ada gak ke??? Hehehe… just msuk coin pas2 kite bole pilih dh lobster ne kite nk… hehhe… xyah g paso dah… 24 jam ada… hehhee… bile tibe2 terase mengidam lobster  senang r nnt dan dengan hanya 100 yen sahaje… hehehe… vending machine ni bole dijumpai di Osaka, Jepun…

(2) Eggs vending machine
Haaaa…. Vending mechine telur pon ada gak tau… heheheh… tp yg sy musykil tu… xpecah ke telur nye nnt???? Hehehe…. Xtau r sym cm ne function dia… hehehe…

     (3)    Pizza vending machine

Hahaha… lau machine ni ada kat msia… aku rase pizza delivery sume dh bole tutup dah… hahaha… just bukak yg kiosk nye aje tu… huhuhu… dlm mase kurg 2 minit… korg sume dh bole dpt satu pizza panas pada harga 3.30 dollar amerika… hehehe… lau tepon delivery pon mau2 15 minit pling cepat!!!

     (4)    Umbrella vending machine
Payung pon nk jual pkai vending machine ni gak eh… hurm… elok sngt r lau mesin ni letak kat Malaysia skung ni kan… kan ngah musim tengkujuh…. Huhuhu… so xyah r nk berebut2 beli payung nnt…bende bole kite nmpk kat Tokyo dan harga tuk payung2 tu sume bermule dr 400 yen hingga 1000 yen…  tawar-menawar harga tidak dibenarkan sama sekali ye…
     (5)    Porn vending machine
Haaaa…. Ini x patut, xpatut… mcm ne bende ni bole di jual secara berleluase???? Hurmmm… tp kat Kyushu, jepun aje… huhuhu… xtau r aku rule kat jepun mcm ne… lau kat msia ni dh lama kene bakar mesin ni… hahaha…
     (6)    French fries, nuggets,  and prawn vending machine.
Tadi pizza kan… heheh… skung French fries lak… hehehe… lau French fries mesti lah teringat kan MacD shake dan lebih tepat lagi Macdonal’s kan kan kan???…( im lovin it…hehehe…), lepas lebh kurg 2 minit kentang, udang atau nugget kite di goreng… minyaknye akan ditus but dispensed garam, sos, dgn tisu…. Huhuhu…. Tu dh lain harga dh…hihihi…
     (7)    Battery vending machine
Pada korang sume… tgk betul2 mesin ni… jgn korg ngat cane drink lak… hehehee… mesin ni jual battery sebenarnye… hehehe….mesin ada kat jepun gak… tp lain daerah lah… iaitu Kitashinagawa
      (8)    Tie vending machine
Haaaa… tie pon ada gak vending machine tau… hehehe… elok sngt lah lau letak kat pejabat2 kerajaan… so xde alasan lagi r staf g keje terlupe neck tie…. Hehehe… lau lupe beli aje kat vending machine ni… hihihhi… pon kat jepun gak bende alah ni bole dijumpai tp xtau r saya kat daerah mane pulop… hehehe… 

-> so as a conclusion nye... yg bole kite nmpk... kebanyakkan vending machine ni dtg dr jepun... so ape pendapat korang sume??? komen r sikit iyuppp!!!

jAnGaN tErTiPu....

hai sume.... ape kabo sume... hehehe... rini aku ada satu video yg aku terjumpe di youtube... mmg menarik video ni.... huhuhu.... korg tgk r ye... hehehhe... aku dh upload dah kat blok aku ni.... hihihi....


selamat menonton dan jgn tertipu!!!!

Wednesday, December 15, 2010

pErKoNgSiAn....

haiii... hehehe... dah entry kedua dh tuk mlm ni nmpknye... tp ni just sedikit perkongsian dr aku... huhuhu... lau korg suke teruskan r membaca yupp... lau x, xpelah... abg xpakse... huuhuhuhu... poyosss...

sebelum tu aku nk tnye lu ada x sape2 kenal AVENGED SEVENFOLD???? hahaha.... ni r band no.1 yg aku minat giler2 sangat2..jap2... nnt lu... dengar lu aku nk cite ni lg.... huhuhuhu... aku suke band ni disebabkan skill drummer dia yg teramatlah hebat sekali bermain drum ( lau bole aku nk mcm dia tapi ape kan daya aku... huhuhu... aku hanya insan biase...hihihi...)

tp sayang seribu kali sayang... drummer dia dah mangkat ( nama manje drummer dia the rev... tp lau nama kat ic dia jimmy sullivan)... sob sob sob... dia mati mase taun lepas dlm bln disember lau aku xsilap r... tp yg aku ngat umur mase dia mati ( mati perkataan yg pling sesuai tuk org kafir... hihihi...) tu ialah 28 thun... mude lg kan... huhuhu... n dia mati disebabkan natural causes... xtau r heart attack ke ( bese r kuat mabuk r katakan... hihihi...)... or something else....

apa yg aku nk kongsi disini ialah satu lirik lagu album terbaru A7X ni atau album yg ke-6 dia (sume album dia aku ada n hari2 dengar lagu dia... huhuhu....) iaitu lagu yg bertajuk SO FAR AWAY.. lagu dia mmg sedap... ( siap aku nyanyi dgn main gitar sekali... pas2 simpan kat hanset,,,, padahal x sedap langsung suara... hahaha....)
ni r lyric dia... mmg betul2 menyayat kalbu... setahu aku lagu ni dibuat diatas pemergian drummer A7X ini sendiri  (smpi skung xjumpe2 lg pengganti yg betul2 hebat... sape bole main drum double paddle dgn nyanyi pas2 vokal bkn calang2 nye... hihihi...)... mmg mendalam r maksud dia... hihihi.... tp best tau lagu dia... korg try2 r dengar... huhuhu...  kat bawah ni aku ada letak sekali lirik dia..

tajuk lagu: so far away
by: avenged sevenfold

ni r ahli2 kumpulannye iyupppp!!!

Never feared for anything.
Never shamed but never free.
A light that healed a broken heart with all that it could

Lived a life so endlessly.
Saw beyond what others see.
I tried to heal your broken heart with all that I could

Will you stay?
Will you stay away forever?

How do I live without the ones I love?
Time still turns the pages of the book it's burned.
Place and time always on my mind.
I have so much to say but you're so far away.

Plans of what our futures hold
Foolish lies of growin' old
It seems we're so invincible, the truth is so cold.

A final song, a last request
A perfect chapter laid to rest
Now and then I try to find a place in my mind

Where you can say,
You can stay awake forever.

How do I live without the ones I love?
Time still turns the pages of the book it's burned.
Place and time always on my mind.
I have so much to say but you're so far away.

Sleep tight, I'm not afraid.
The ones that we love are here with me.
Lay away a place for me
'Cause as soon as I'm done, I'll be on my way
To live on eternally.

How do I live without the ones I love?
Time still turns the pages of the book it's burned
Place and time always on my mind
And the light you left remains but it's so hard to stay
When I had so much to say and you're so far away.

I love you
You were ready
The pain is strong and urges rise
But I'll see you
When it lets me
Your pain is gone, your hands untied.

So far away.

I need you to know

So far away
And I need you to,
Need you to know...

sedap kan lagu dia kawan2??? hihihi....

tUmPaNg TaNyE...

hai sume.... harap sume sihat2 belaka lak yup hendaknye... hehehhe...

rini aku nk cite skit r masalah aku ni... hehehe... ( bkn masalah beso pon.... hehehe.... pasal ankle injury...)... pas2 aku nk tnye sikit r pendapat blogger2 sume ( yelah ne r tau ada kawan2 blogger ni yg amik medic or athelete  )... bole r bg opinion sikit kat aku ni kan... heheheh...

sebenarnye rini mase aku jog ptg td... ankle kiri aku sakit sngt r... aduhmyyaiii.... old injury lu mase sekolah dh dtg blik.... tension aku... sakit tu... smlm jog lagi r sakit giler... smpi terduduk aku jap menahan sakit tuuu... fuhhh!!!! td kurg sikit aje r sakit mase jogging pas aku pkai ankle support ni... tp still menahan sakit gak mase lari tu.... huhuhu...
pd kawan2 blog yg xtau ape tu ankle support.. ni r rupenye ankle support tu yeeeppp....
mcm ne eh kawan2 sume... hurmmm... lau ada pendapat2 yg bernas ( sebernas beras faiza bernazzz...hihihi...) or petua2 org2 tua ke...hihihih....... bagi2 lah sikit yeeppp... ne r tau dpt meringankan sikit azab aku ni.... huhuhuhu...

byebyebye...

Sunday, December 12, 2010

pErCuTiAnNnN.....

hai sume kawan2... hehehe... sume sehat yup???? hari ni aku cuti lah... off day... hihihihi... rini aku nk update sikit r blok ni... kat seminggu lebih dh aku x update... hehehe...

sebenarnye aku baru blik dr family di port dickson smlm.. hehehe... family day dwi tahunan... hahaha... xtau r aku taun ni sume ada rezeki lbh tu yg wat smpi 2 kali family day taun ni... hehehe... yg first family day tuk taun ni  ri2 mase bln 3 dekat sarawak pulop tu... aku x dpt join sebab clash dgn test aku ( kecewa kecewa kecewa... hihihihii....)... tp tuk yg second nye family day ni lau ikutkan aku xdpt gak g pasal ada keje... tp aku cuti gak... huahauahauahu.... mane bole asyik nk miss aje... hihihihi....

tuk family day kali ni... kami semua lepak kat BAYU BEACH RESORT selama 3 hari 2 mlm, jumaat smpi ahad... hehehe... tempat mmg best n cantik... keje aku dgn cousin2 yg lain pagi ptg mandi swimming pool aje smpi sun burn... hahaha... sblm mandi sume putih2 melepak aje kulit... hahaha... pas nk check out smlm... mmg berubah betul........( hauhauahau... nsib baik sume uncle2 n aunt2 sume still kenal anak masing2.... heheheh....)

pas2 ada trip g muzium tudm mase ri sabtu... ( tp aku x ikut... disebabkan ngantuk n penat sngt... aku tido aje kat hotel...hehehe... sedar2 sume dh xde.... hukhuk sedih kene tinggal... ahahaha...) tp besh gak tido... huhuhu... pas2 di sebelah mlm nye... setelah makan n masing2 sume kenyang... ada r sedikit penyampaian souvenir tuk semua ahli keluarga sebgai kenang-kenangan... hehehehe....

sebelum sume berpisah smlm... anjang merangkap sebagai ketua keluarga ada membuat sedikit ucapan penutup n kata putus utk wat kat mane pulop for our family day for next year... hehehehe....  antara tmpt yg dicadangkan ialah JANDA BAIK, GENTING HIGLANDS, BUKIT MERAH, dan AFAMOSA dan undian yg tertinggi jatuh kepada AFAMOSA MELAKA... hihihi.... kedua JANDA BAIK... hehehe... sebabnye melaka dekat aje... hehehe... n sume malas nk drive jauh2 penat... hehehe... budak2 sonok r... hihihi...

->KOTA AFAMOSA MELAKA.... just wait our presence... hehehe...

-> pape pon along nk wish terima kaseh kat anjang, mak anjang, mama(mak lang), papa(pak lang), mummy(mak ngah), daddy(pak ngah), ibu, nenek, andak, mak andak, pak teh, mak teh, ucu n chu mah... hehehe.... thank you very2 much n along hope our family will be in happy like always... like before atok ajis go and leave usssss.... atok... u are always in our memory n heart... AL-FATIHAH wat arwah atok ajis...
bersama my lil bro... hahaha... tp sume dh lg beso dh dr aku... huhuhu

Saturday, December 4, 2010

kEaJaibAn N KePeLiKkAn....

Hai… selmat mlm sume kawan2ku sekalian… hihihi… sume sehat eh mlm ni… harap korang sume xstart lg buhsan di kala cuti semester ni yupp… huhuhu…
Mlm ni aku ada cite skit… hehehe… tp sblm tu aku nk tnye lu korang sume… korang sume penah x kene tahan polis mase drive kete or ride moto ketika road block??? Hehhe… mesti penah kan…huhuhu…. Baik ngaku cepat…

Dipermudahkan cerita lah… ptg td on da way aku nk g jog (aku naik moto r mcm bese).. . tetibe jln jem… aduhhmyyaaiii… ape ke hal lak pulop ptg2 ni jem kan… aku merungut…hihihi… rupe2 nye sekali road block lahhh….fuhhhh!!!! nsib baik aku bawak lessen dgn ic… road tax pon sekali…hihihi… (road tax sekali dgn kunci moto…huhuhu…impossible r blh tetinggal lau dh naik moto kan… hihihi…)

Pas2 aku pon tetibe jd rider yg berkhemah mase lalu depan pak cik polis tu (kalau x nk merempit ajer kejenye…heheh… nk cepat smpi r katakana.. )… huhuhu… tp yg pelik nye… dia xtahan aku… dlm sejarah aku xkene tahan mase road block tu…huhuhu… lau x madah sangkut aje…(ialah mane tak nye… aku ni kan kecik aje org nye… huhuhu… dgn budak sekolah pon kalah kadang2….hihihih…)… pas2 ape lg… org dh bg jalan… dgn slumbernye aku blah r… hehehe….

Diatas keterlanjuran aku menulis tentang hal2 jalan raya ni kan kawan2… aku nk cite skit r sekali… hihihi… kejadian ni berlaku dlm 2 ke 3 thun pas… mase tu aku ngat lg… cuti sem semase aku belajar di matrikulasi N9… cuti kan… so ngat blik umah nk enjoy r kan… xsmpi satu hari aku smpi umah aku terus ajak kawan2 aku kuar… on the way nk kuar tu… mase tu kat Bandar batu pahat lah kan… dekat satu traffic light ni… (mase tu lampu merah tau…)… disebabkan aku nk cepat n aku toleh kiri kanan xde kete (yg ada cume anak kucing melintas aje… hukhuk…)… aku pon terus aje r jalan… hihihi… tapi tiba2 2 org polis lalu tepi aku melambai2 aku… aku pon lambai r blik diorg… (rupe2nye polis tu suro aku berhenti sebab nk saman aku…hukkk!!!)… sekali kene RM200 tu…. Adduhhmayyyaiii… melayang duit aku 200… mintak diskaun pon xdpt mase bayar tu…hurmmmm…

utk pengetahuan korg sume… smpi skung xseorg pon ahli keluarga aku yg tau pasal hal aku kene saman 200 ringgit tu… hihihi…. Yg tau cume kawan2 aku dgn polis yg saman aku tu aje… hihihi….

baca tu... hehe... jgn smpi sume polis kat msia ni mcm g2... hukhuk...
-> sedikit pesanan… kalau korg nk jalan mase lampu merah… tgk lu kiri kanan… lau xde polis baru jalan… hahahah…ngat tu… hihihih….

Thursday, December 2, 2010

kEtEnTuAn iLaHi...

asslamualaikum semua... hihihi... harap sume kawan2 ku sehat lah hendaknye iyuppp... (mcm aku... hihihi...)..

malam ni aku terase mcm nk update r pulop blog aku ni...disenangkan cite lah, td siang mase aku keje... aku ada amik order kat satu family ni... (3 beranak r seng cite)... TAPI.. aku tgk anak dia tu down sindrom ... (sayu hati aku tgk anak tu...hurmm...)... tp aku suke tgk ibu kanak2 tu melayan budak tu dgn penuh perihatin walaupon aku rase umur budak tu sebaya dgn aku, sebab dh sama beso dh dgn aku...hihihi...( alhamdulillah dpt ibu mcm g2...mudah2an dikuatkan semangat ibu tu )

pernah tak korang terpikir... satu hari nnt biler korg kawin... hidup bahagia dgn suami atau isteri korg tp tibe2 dpt anak2 yg xsempurna mcm dpt penyakit down sindrom atau lembam atau kerencatan otak atau yg seumpama dgnnyee???? adakah korg akan bele anak tu dgn penuh tanggungjawab sbg seorg ibu atau ayah, atau memberi anak itu pd rumah masyarakat??? (tepuk dada tnyelah IMAN korg sume) mmg lah naluri manusia mahukan anak2 yg comel, qute, putih, gebu, tembam, TETAPI hari xselalu cerah... n dugaan yg dtg kat kite tidak tahu dlm bentuk mcm mane...

aku pon kdang2 ada menanyakan persoalan ini kepada rakan2 ku... n mcm2 jawapan yg kuar...hihihi.. ( bese r manusia.. mcm2 ragam...hihih...)... tp kebnyakkan jawapan yg kuar sumenye berbunyi "belalah anak tu... dh darah daging sendiri"... (betul gak eh tu...hihii)... tp honestly lah aku ckap dr dlm hati aku... kalau aku diuji oleh ALLAH dgn bende sebegini.. aku hanya dpt berdoa mudah2an diperkuatkan semangat aku utk membesarkan anak tu dgn sesesmpurna yg mungkin...mugkin aku ada wat dosa di mase silam aku n itu pembalasan yg wajar aku dpt...lagipon anak tu xdiminta pon utk lahir ke dunia ini dgn sebegitu rupe (hihihih... poyos betul r aku ni... jauh na pikir...hihihi... belajar pon xhbis lg... hehehe...)
kat bwh ni aku ada sertakan sekali sedikit fakta tentang penyakit sindrom down ni yup... yg aku dpt dr celah mane ntah kat tenet... hihihi... hopefully memberi sedikit maklumat yup!!!... selamat berkongsi...

Apa itu Sindrom Down?
Sindrom Down disebabkan kelainan pada kromosom. Kromosom adalah merupakan serat-serat khusus yang terdapat didalam setiap sel didalam badan manusia dimana terdapat bahan-bahan genetik yang menentukan sifat-sifat seseorang. Bayi normal dilahirkan dengan jumlah 46 kromosom (23 pasang) iaitu hanya sepasang kromosom 21 (2 kromosom 21). Sindrom Down yang kerap terjadi ialah disebabkan oleh kelebihan kromosom 21 dimana 3 kromosom 21 menjadikan jumlah kesemua kromosom ialah 47 kromosom. Keadaan ini boleh melibatkan kedua-dua jantina (lelaki dan perempuan).
Apakah yang menyebabkan Sindrom Down?
Bagi ibu-ibu yang berumur 35 tahun ke atas semasa mengandung mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk melahirkan anak Sindrom Down. 95% Sindrom Down disebabkan oleh kelebihan kromosom 21. Keadaan ini disebabkan oleh "non-dysjunction" kromosom yang terlibat iaitu kromosom 21 dimana semasa proses pembahagian sel secara mitosis pemisahan kromosom 21 tidak berlaku dengan sempurna. Di kalangan 5% lagi kanak-kanak Sindrom Down disebabkan oleh mekanisma yang dinamakan "Translocation". Keadaan ini biasanya berlaku oleh pemindahan bahan genetik dari kromosom 14 kepada kromosom 21. Bilangan kromosomnya normal iaitu 23 pasang atau jumlah kesemuanya 46 kromosom. Mekanisma ini biasanya berlaku pada ibu-ibu di peringkat umur yang lebih muda. Sebahagian kecil Sindrom Down disebabkan oleh mekanisma yang dinamakan "mosaic". Jadi, kesimpulannya, beranak lah selagi bole sebelum umur 35... hihihi...
                                            Apakah ciri-ciri Sindrom Down?
tp yg pling jelas selalu kite tgk pd fizikal mereka lah kan...contohnye mcm...
  • SIFAT PADA KEPALA, MUKA DAN LEHER (Mereka mempunyai iras muka yang hampir sama , Pangkal hidungnya kemek, Saiz mulut adalah kecil dan saiz lidah yang besar menyebabkan lidah selalu terjelir. Pertumbuhan gigi lambat dan tidak teratur. Paras telinga adalah lebih rendah. Kepala biasanya lebih kecil dan agak leper dari bahagian depan ke belakang. Lehernya agak pendek.)
  • SIFAT PADA TANGAN DAN LENGAN (mereka mempunyai jari-jari yang pendek dan jari kelingking membengkok ke dalam)
  • SIFAT PADA KAKI (Kaki agak pendek dan jarak di antara ibu jari kaki dan jari kaki kedua agak jauh terpisah dan tapak kaki.)
  • SIFAT PADA OTOT (Kanak-kanak Sindrom Down mempunyai otot yang lemah menyebabkan mereka menjadi lembik dan menghadapi masalah lewat dalam perkembangan motor kasar.)
  • MASALAH JANTUNG (Masalah jantung yang paling kerap berlaku ialah jantung berlubang seperti Ventricular Septal Defect (VSD) iaitu jantung berlubang diantara bilik jantung kiri dan kanan atau Atrial Septal Defect (ASD) iaitu jantung berlubang diantara atria kiri dan kanan. Masalah lain adalah termasuk salur ateriosis yang berkekalan (Patent Ductus Ateriosis / PDA). Bagi kanak-kanak sindrom down boleh mengalami masalah jantung berlubang jenis kebiruan (cynotic spell) dan susah bernafas.)
  • MASALAH USUS (1. Salur esofagus yang tidak terbuka (atresia) ataupun tiada saluran sama sekali di bahagian tertentu esofagus. Biasnya ia dapat dekesan semasa berumur 1 - 2 hari dimana bayi mengalami masalah menelan air liurnya 2. Salur usus kecil duodenum yang tidak terbuka. Keadaan ini disebabkan sistem saraf yang tidak normal di bahagian rektum. Biasanya bayi akan mengalami masalah pada hari kedua dan seterusnya selepas kelahiran di mana perut membuncit dan susah untuk buang air besar.)
  • MASALAH PERKEMBANGAN PEMBELAJARAN (Kanak-kanak Sindrom Down secara keseluruhannya mengalami kelewatan perkembangan dan kerencatan akal. Pada peringkat awal pembesaran mereka mengalami masalah lambat dalam semua aspek perkembangan iaitu lambat untuk berjalan, perkembangan motor halus dan bercakap. Perkembangan sosial mereka agak menggalakkan menjadikan mereka digemari oleh ahli keluarga. Mereka juga mempunyai sifat periang. Perkembangan motor kasar mereka lambat disebabkan otot-otot yang lembik tetapi mereka akhirnya berjaya melakukan hampir semua pergerakan kasar. )    
--> sesungguhnye anak itu ada lah kurniaan (rezeki) dr ALLAH S.W.T... dan ingatlah setiap kejadian yg berlaku itu pasti ada hikmahnye... terpulang pd diri kite bagaimana hendak mengolahnye....
 


Tuesday, November 30, 2010

mY wOrK iN sEmEsTeR bReAk.....

asslamulaikum tuk sume kawan2ku yg muslim yup... hehehe... pd mlm yg dingin ni (sebab hujan kat batu pahat ni dr ptg td, xtau r tmpt korg panas ke sejuk ), aku nk cite satu story r sikit hehehe....(sebab aku ni suke bercerita n menulis, harap maklum)...
 mlm ni aku nk cite sikit pasal tmpat kerje part-time aku ni iaitu RESTORAN BARIANI POWER, batu pahat (sebenarnye ada dua cawangan, lau korg nk tau lg satu kat melaka, kat DaLaM tesco melaka ok!!)...

sebenarnye, aku dh lama keje kat sini, pejam celik pejam celik ada lah dlm 2 thun lbh kat 3 gak aku keje kat sini setiap kali cuti sem dr aku hbis matrikulasi lg... pahamm??? ((sekarang aku dh hbis sem 5 n i will entered sem 6 next year)... pendek kata lah... sebab ape aku suke keje kat sini... sebab BESHHH!!! n yg penting dpt mkn FREE HARI-HARI... hihihi..(mane x gemuk badan aku tiap2 kali naik cuti sem...hihih...)...

makanan kat sini yg ada hayalah nasi bariani semata2, tp ada nasi briani biasa.. and ada yg special (nasi briani gam)...lepas tu minuman yg femous kat kedai aku keje ni ialah SIRAP BANDUNG SODA... (mmg meleleh lah air liuh lau tgk kaler pink dia, ngancham... huhuhu..)...

tok pengetahuan korg gak, tmpt aku keje ni mmg famous, sebab sepanjang aku kerje kat sini mmg ramai artis2 yg dtg mkn (poyos giler aku ni hahaha..., tp mmg betul aku xtipu...ada satu gmbr yg aku sempat ambik kat bawah nun) n pas2 tmpt aku keje ni penah jugak msuk surt kabo beberapa kali n rancangan tv iaitu WARONG KITA. hihihi... aku pon malas lah cite panjang2 lg... hehehe... nnt korg buhsan lak baca panjang2 hehehe...
 kat bwh ni aku ada letak harga2 menu makannye dgn sedikit gmbr (tp. korg jgn terkejut kalau bc harga makanan dia nnt, mmg mahal, tp pas ko rase mmg berbaloi2...org puteh kata worthwile r seng cite... hihihi...)...

 

menu
harga
Nasi bariani biasa ayam
Nasi bariani biasa daging
Nasi bariani biasa kambing
Nasi bariani gam ayam
Nasi bariani gam daging                                  
Nasi bariani gam kambing
Sirap bandung soda special
RM 7.50  
RM 7.50
RM 8.00
RM 8.50
RM 8.50
RM 9.00
RM 2.50

sempat bergambar dgn pak cik farook.. hahaha... pengacara warung kite..(anak pompuan dia lawa!!! tau.. hihihi...)


ni lah salah satu hidangan dia.. penchuk dia tu set sekali... hehehe.. tp ni nasi briani kambing yg biase aje...
ni r kedainye..hihih.. dgn kata lain tmpt aku keje... (kat depan tu tmpt aku lepak selalu lau time xde customer.. ihihhi..)

ni aku sertakan sekali alamat dgn no phone sekali... korang lau dtg batu pahat singgah r pekene lu... hihihi... nyam nyam nyam...
                                                   Restoran BP Bariani Power
                                                   No. 18, Jalan Tukas Dua,
                                                   Taman Soga, Batu Pahat.
                                                   Tel: 07-438 8987, 012-712 0987
singgah jgn x singgah tau.... bubye bubye... assalamualaikum~~~


tUtOrIaL...

TuToRIAL FOR BLOG
cara menukar favicon...


Login ke Blogger anda , pilih Layout / Design > Edit HTML 
dan klik " Expend Widget Template "

lebih mudah guna " Ctrl + F "
cari kod di bawah

copy dan paste kod di bawah
di ATAS/SEBELUM kod tersebut 



untuk mendapatkan favicon menarik

anda boleh lawati iconj.com
dapat kan kod yang di beri 
dan paste SEBELUM  kod ini

..................................................................................................


tips mendapatkan FAVICON URL :



-- cara 1 --


cara mendapatkan URL icon anda
(menggunakan image sendiri)


--cara 2 --

menggunakan cute favicon sedia ada di photobucket
login ke photobucket  
search > ( favicon / any image or icon anda )
and get direct link







preview dulu ok sebelum save
backup juga template 


Sunday, November 28, 2010

AkU mErInDuImU.....

just sedikit perkongsian dan luahan perasaan ku... xpakse pon sape2 baca... tp yg nk bc pon aku x kesah...

hari ni... tetibe pulop aku teringat arwah atok aku yg ku panggil atok ajis... terlalu rindu pulak rasenye hari ni pada si dia, sudah sethun lebih juga aku tidak mencium tangannye... hurmmm....bermakna dh setahun lebih dh atok pergi meninggalkan along... tp sume kenangan atok dgn along x pernah luput di telan dek zaman n along lupekan... dr along kecik smpi along hbis spm... atok r yg berulang alik menghanta along dan mengambil along... tunggu along blik sekolah dgn penuh sabar.. sabar dgn perangai nakal along yg sesangt (smpi aku penah kene lempang mase aku form 4 kantoi isap rokok)... tp xpenah pon di hati along ni menyimpan walau sekelumit dendam atau pon perasaan xpuas hati pada atok... kenapa ENGKAU mengambil atok ku terlalu cepat ya ALLAH... belum sempt utk aku membalas sume jasa atok aku... ENGKAU pun dtg menjemput atukku pergi utk selama2nye... hari raya ke-4 pada thun lepas tidak akan ku lupakan walau sesaat kerana waktu itu lah aku tlh kehilanagn seorg insan yg aku amat2 syangi iaitu atok aku...

pd pagi raya ke-4 itu.. aku sudah pon bercadang utk keluar beraya bersama teman2 sekolah ku... masih segara diingatanku... tepat jam 9 pg... aku mencium tangan atokku dan meminta kebenarannya utk keluar beraya bersama2 teman2 ku... selepas itu aku pon melangkah keluar dan menaikki kereta menuju ke rumah  salah seorg sahabatku utk beraya... setengah jam kemudian... pak teh ku menelefonku......... mengatakan atokku tenat...jantung ku berdegup dgn pantas secara tetiba... kedengaran di hnphone ku suara org menagis2... aku jadi xtentu arah dan mcm org giler sebab aku tahu atok aku mempunyai sakit jantung... lantas aku mengambil moto sahabat ku dan memcut laju ke rumah tanpa menghiraukan keselamatan ku... yg terbayang di kepala aku hanyalah muke atokku...

sesampi dirumah, aku terkaku sebentar pabila pak teh ku mengatakan yg atokku telah pergi selama2 nye...  aku hanya dpt menyebut YA ALLAH!!! berulang kali... aku kuatkan semgat ku melangkah ke blik utk melihat jenazah atokku.. YA ALLAHH... apa sudah jadi ni?... kenapa tiba2 bole jd mcm gini?...  tanpa aku sedari air mata ku berjujuran jatuh ke bumi di tambah dgn tangisan ahli2 keluargaku yg lain... aku pergi ke arah atok ku dan melihat tangannye... baru setengah jam yg lepas aku mencium tangan itu... tetiba sekarang???? aku hanya dpt melihat satu tubuh terbujur kaku iaitu ATOKKU... aku kuatkan semangat ku mengambil wuduk dan membacakan yassin utk beliau.... aku memberikan penghormatan yg terakhir sebagai seorg cucu kepada atokknye yg tlah bnyk berjasa kepada cucunye dgn memandikannye dan menyembahyangkannye.....sebelum arwah atokku di bawah pergi... aku pergi ke arahnye dan mencium pipinye buat yg terakhir kalinye... terase sejuk menyinggah di bibirku...lalu aku menyisip rambutnye dgn penuh kasih cyg... terase terlalu berat hati ini utk membiarkan jenazah atokku itu di bawah pergi...belum puas rasenye aku menatap wajahnye lagi... tetapi ape kan daya... jenazah perlu disempurnakan dgn secepat yg mungkin dan tidak bole ditangguh2...aku merelakannye walau dlm keterpaksaan dan redha...

kini yg tinggal hanyalah kenangan semata2... yg aku simpan jauh di dlm lubuk hati ku ni sbg pengubat rinduku kepadanye... senyumanye, gelak tawanye, suaranye yg memanggil perkatann ALONG masih jelas terngiya2 di telingaku sehingga kini dan xmungkin sesekali aku dpt lupekan ataupon ditukar ganti... begitu bnyk kenangan yg atok tinggalkan utk along, pling along tidak bole lupekan ialah kueh tiow goreng (makanan kegemaran atok), setiap kali aku membeli kueh tiow goreng di kedai perahu(kedai kegemaran arwah atokku), muke arwah atokku jelas bermain2 di ingatanku...

esok along x kerje tok... along ngat nk dtg melawat atok... lama dah along x pegi melawat atok.. ape kaba lah atok di sana ye...harap2 r atok tenang di sana... ape yg along harap sekrg... along dpt juga berjumpe dgn atok di suatu mase yg lain...along nk sngt jumpe atok...rindu dgn atok...rindu nk dengar atok ketawa.. rindu dgn gurau sende atok..atok tunggu ye along... INSYALLAHH...mudah2an ALLAH akan pertemukan kite lg ye atok...

somoga roh atok dicucuri rahmat...AL-FATIHAH...

*tanpa aku sedari air mataku menitis2 jatuh tatkala menaip post ini...sebak...

ini lah salah satu kenagan yg aku simpan smpi sekarang....ATOk



Friday, November 26, 2010

kEcUaIaAn Yg X dIsEnGaJaKan...

lebih kurg mcm gini r ic aku yg hilang... tp edit sikit r dh... hehehe..
 hari ni hari ketiga aku bekerja bersamaan dgn 4 hari lah aku dh cuti.... huhuhu..... rini pas aku hbis keje ptg td aku ngat nk tido... tp mengenangkan yg perot aku mcm mkin beso aje pas duk umah ni... terpakse r aku g jog gak ptg td dlm keterpaksaan... hahahha.. penat!!!! pas2 on day aku blik tu aku singgah r caltex jap... pas2 blik umah...TAPI!!! smpi aje aku kat umah br perasaan yg aku dh ter tinggal NYAWA aku (my wallet lah "dlm wallet tu ada IC dgn LESEN aku ")  kat petrol pum td... aduhyyyaiimi ku sebut berulang kali (mmg trademark aku), huhuhu... pas2 ibu aku pon(salmah binti abdul aziz) mule berceloteh smbil aku wat2 xdengar... hihiih.... mlm tu pas mandi n solat magrib aku terus merempit ke pam minyak td.... nsib aku baik... kerna br aje aku bukak pintu pam minyak tu... awek casher tu dh menjerit dr jauh memanggil aku tuk ambik blikk wallet aku tu... huhuhu... aku hnya mampu tersenyum n mengucapkan 'TERIMA kASEH' berulang kali.... hehehe... aku berlalu pergi smbil meningalkan sedikit senyuman tuk si gadis sbgai tanda terima kaseh ku...
ni r salah seorg adik sedara aku... ummu sumyyah... heheh... conel kan?..
 slepas tu... aku menyambung blik kemerempitan aku ke rumah mak teh aku... aku suke sngt g umah mak teh sebab anak2 mak teh aku comel2 sumenye... hehehe...mmg comey sngt (mcm aku kot... hihihi... poyos)... mmg puas aku menyakat adik2 sedara aku rini... hihihih...~~~~

Sunday, November 21, 2010

TaMaT sUdEeEeEe!!!!

agak2 r tapak tangan dekan mane ni???? hahaha...
hahahaha.... tamat sudah exam aku hari ni... akhirnye akhirnyaa dan AKHIRNYEEEE!!! merdeka jugak aku dgn buku tuk sem ni... huhuhuu... walaupon last paper td... satu soklan aku xdpt jawab... (padahal bode plot tu lah yg aku aiming giler..tp xdpt jwbb...What The ****)... cukup cukup dah pasal belajar tuk sem ni... skung aku nk tido lu pasal jap lg nk g meronggeng... huahuahuahau.... suke suke...g main boling lu pas2 tgk movie harry potter pas2 mkn lg pas2.... bg lah idea sikit...hihihii...~~~