Tuesday, June 17, 2014

JaPaN LiFe (part one-winter season)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kawan2 semua…. fuhhhhhHHHH!!!! Tiup sikit habuk…. Hahaha… dekat setahun dah tak berblog ni…. Tetiba hari ni terasa rindu pulak hendak menaip…

Nampaknya ini adalah first entry aku untuk tahun 2014 ini… yeahhhHHH…. Tepuk sikit tangan…. Ok lah… kite straight to the point ok… kali ini, aku nak cite pengalaman aku kat jepun ni… JEPUN???? Yesszaaa… dah hampir 5 bulan aku duduk menetap disini sebab aku kene kerja dekat sini…  untuk pengetahuan korang semua… sebenarnya aku di hantar ke sini selama 6 bulan untuk mendalami  design software (software yang aku guna sekarang untuk buat design PCB) … kalau korang semua tak tahu apa itu PCB… korang google aje r eh… hihihi… ponat pok cik nok menerangkan nanti…

First of all… aku nak cerita sikit tempat tinggal aku kat sini… rumah aku ni terletak di region Tohoku, iaitu Fukushima. Korang kalau nak tahu dekat mane tu Fukushima, korang ingat tak lagi 3 tahun lepas yang power nuclear station meletup dekat Jepun... haaa,, korang dah ingat kan, so rumah aku ni 60 km aje dr tempat kejadian itu... rumah dia kecik jek… tapi sebenarnya,nak kata rumah pon bukan rumah… sebab dalam ni…ada toilet, dapur, dengan ruang tidur sikit….senang cite macam bilik hotel yang muat2 untuk duduk dua orang… kat rumah ni, aku duduk berdua dengan seorang lagi officemate aku dari Malaysia juga… so, tak adalah sunyi sangat kan, nak cakap dengan jiran2, mereka 
ni tau pulak cakap English, memang aku cakap nihongo wakarimasen je r… hahaha
 
sebahagian jalan yang aku lalu setiap hari untuk ke pejabat, masa ni dah nak habis winter seasson,
salji pon dah sikit2 je turun


balik keje amik gambar sekejap, hihihi... korang nampak dlm gambar ni gelap macam dah malam kan, tapi sebenarnya masa ni baru pukul 5.30 petang, kalau dekat malaysia sama dengan pukul 8.30 malam,so, masa winter haritu, isyak kat Jepun pukul 5.30 petang... hihihi... kalau puasa kene masa ni best sangat kot,pukul 4,30 petang dah buke puasa tau....


pemandangan dari tingkap rumah aku, masa ni, nak bukak tingkap kejap pon dah gigil2,
duduk dalam rumah, diam2 bukak warmer kuat2... hihihi


haah, ini r depan rumah aku, masa ni, aku bangun2 pagi aje, penuh dah salji depan rumah aku ni, suhu masa nikorang tahu cecah sampai -8 darjah celcius tau...-8 tau!!! aku menapak pergi keje hari2 pulak dengan suhu -3 darjah cecius masa winter ritu...


dari angle lain lak, pemandangan dari rumah aku, hihihihi... tebal kan ais


nak sangat merayap lepas hujan salji, amik kau ais terus sampai betis, nak jalan pon susah


masa ni, first weekend baru sampai sini... xde pape keje weekend, merayap r walaupon sejuk... huhuhu


juga sebahagian jalan yang aku lalu tiap2 hari untuk ke pejabat


ini pulak, gambar first day nak pergi kerja haritu, sejuk sangat kot masa ni, walaupon baju dah habis tebal dah.

ok lah, sekian sahaja untuk entry kali ni, aku pon dah mengantuk, nak tidor dulu, esok keje bai, kalau korang nak tahu, jepun sini cepat dalam sejam setengah dari malasyia... next time kalau ada masa, aku akan sambung dengan musim bunga dekat sini pulak... mesti korang nak tengok kan BUNGA SAKURA... kihkihkih... so, kalau nk tgk, tunggu r yup next entry, ok selamat malam... assalamualaikum
konbawa...
oyasumi nasai... hihihi...

14 comments:

  1. Wahh, mesti banyak pengalaman duduk negara orang. Ada jugak kawan2 saya yg study kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bnyk pengalman teena tna..hihihi

      Delete
  2. wahhh... bestnya blh main salji... heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. best gak miss boo... tspi sejuk sngt... hehehe

      Delete
  3. beshnya keje kt sini ya bro...ejas la awek jepun sorang...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... nak adjust awek jepun kene tau nihongo bro

      Delete
  4. wah beznya.. xde rezeki lg saya ke sana.. hajimemashite.. douzo yoroshiku,, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hajinimashite... yuroshiku unegai shimasu...

      Delete
  5. Bestnya duduk jepun. Jepunlah negara yg paling saya nak pegi. Paling2 jauh pegi takat korea je. Itupun x merasa main salji lagi. Cuaca waktu tu 5 ke 7 celcius je

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshallah... ada rezeki dpt r tu nnt g... saya pon xsangka smpi kesini keje...alhamdulillah

      Delete
  6. Pehh. best! Ada tersangkut tak dengan awek jepun? Hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tersangkut memang ada... hehehe... setakat tersangkur pemandangan memukau jiwa aje r.. hehehe

      Delete
  7. wah jepun! bila alik malaysia ni? bP dgn pontian da dekat. nt leh la bawak ole2 dr jepun uh =p

    ReplyDelete
  8. hahaha... bole saja... kene dtg batu pahat r amik... hehehe...

    ReplyDelete